opalaniesolariumo nasksięga gościwspółpracanapisz do naskontakt

Witamina D zapobiega miażdżycy i cukrzycy

Wysoki poziom witaminy D może radykalnie (do 43%) zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych (głównie miażdżycy) i cukrzycy typu 2 u ludzi w podeszłym wieku – donoszą brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Warwick

 

 

Wnioski te są efektem analizy wyników szeregu badań nad witaminą D i schorzeniami związanymi z układem krążenia i metabolizmem – przede wszystkim cukrzycą, chorobą wieńcową oraz tzw. zespołem metabolicznym, – czyli czynnikami, które zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy i miażdżycy (między innymi otyłość).


Przypomnijmy – witamina D to hormon, który jest produkowany w skórze pod wpływem działania promieni UV (z pasma UVB). Można ją również znaleźć w niektórych pokarmach ( tłuste ryby, nabiał, mięso) oraz w postaci suplementów. Jednak najlepszą i najskuteczniejszą formą dostarczania jej organizmowi jest kontakt z promieniami słonecznymi, które to od wieków w naturalny i bezpieczny dla nas sposób produkują w naszej skórze ponad 90% witaminy potrzebnej nam do zdrowego życia. 


Analiza naukowców z Warwick objęła 28 badań, w których łącznie udział wzięło 99 745 uczestników – kobiet i mężczyzn z różnych grup etnicznych. Wyniki jednoznacznie wskazywały na zależność pomiędzy wysokim poziomem witaminy D a redukcją ryzyka zachorowania na choroby, o których mowa. W przypadku choroby wieńcowej wskaźnik ten osiągnął wartość 33%, natomiast w przypadku cukrzycy typu 2, redukcja ryzyka zachorowania wyniosła 55%. Jeśli chodzi o zespół metaboliczny – skuteczność prewencyjna wyniosła 51%.


Pełny tekst analizy został opublikowany w czasopiśmie Maturitas, a jego autorami są Joanna Parker i doktor Oscar Franco, ze Szkoły Medycznej w Warwick.


Źródło: http://timesofindia.indiatimes.com/life/health-fitness/health/High-vitamin-D-reduces-diabetes-risk-in-elderly/articleshow/5583427.cms


Tematy: